Sharm
El Mina

Oranje boven, natuurlijk, het is koninginnedag, maar vandaag is het toch weer het blauw beneden. de dag begint met Aerobic op het achterdek, lekker in je zweetpakje. We moeten vroeg op omdat we als eerste een duik opnieuw bij Ras Mohammed willen maken. Dat lukt aardig want er ligt nog maar 1 andere boot. Een mooie duik, dezelfde als gisteren maar nu rustig. We zien grote groepen makrelen naast de drop-off hangen. Verder op komen we een schildpad en een Napoleonvis tegen, twee schildpadden en een sidderrog. Overal om ons heen zwemmen grote vissen, makrelen en tonijnen. Doordat er niet gevist mag worden in het park is de visstand hier behoorlijk veel beter als buiten het park. Bij de wc potten zien we een enorme baars, verder zwemmen er tientallen blauwgespikkelde pijlstaartroggen. Ergens tussen de pilaren is in een triggervis een nest te graven, erg agressieve beesten, zeker als ze nesten aan het maken zijn. Op zijn zij wiebelt hij heen en weer en maakt zo een put, Met zijn bek haalt hij de grote stukken weg en dumpt die verder op. We duiken uit rond Baby Jolanda en worden door de zodiak opgepikt. Als we terug varen komt de zoete vanillegeur van de pannenkoeken van Achmed ons al tegemoet. Aan boord hangen we de spullen af en gaan gauw het ontbijt van Achmed eer aan doen.

Bij de Dunraven worden we als derde groep bij de boeg gedropt en moeten dus helemaal naar de schroef van het wrak toe zwemmen. Als we daar aankomen ben ik al weer door een kwart van de tank heen. We gaan het wrak binnen, wat op zijn kop ligt. Bijna vooraan is het wrak opengescheurd en kunnen we naar buiten. We hangen nog even rond bij de boeg en moeten dan terug naar de boot. We duiken via het rif en halen ondanks de stroming de boot, maar wel met een deuk in de tank. We lunchen en vertrekken voor de grote oversteek terug naar Hurghada. De golven zijn behoorlijk maar op het voordek zitten we lekker uit de wind. Hamada komt er bij zitten en verteld over zijn plannen om een tweede boot aan te schaffen. Eenmaal aan de overkant landen we bij Sha’ab El Erg voor de middagduik. We duiken een rondje om de pinakel die achter het rif licht. Het harde koraal ziet er mooi uit, voor het eerst deze vakantie eigenlijk, maar erg veel vis er niet te zien.

We dineren onder het zingen van Oranje boven en gaan om een uur of half negen weer in het water voor de nachtduik. We zien een grote kreeft, een schelpengraver, twee schorpioenvis en aan het einde een sepia. Verder is de duik, net als vanmiddag niet veel. Na de duik komt Ahmed met een taart met Happy Birthday Juliana binnen met een kaarsje er op. De bemanning zingt de Arabische versie van het Wilhelmus, of iets anders natuurlijk, kortom veel lol. Op het achterdek drinken we nog wat en kletsen wat met Wael en rond half 1 gaan we naar bed

Sharm
El Mina