Diep...
Afscheid nemen

Wakker worden! Terwijl “Het leven is kut” weer door de salon schalt, moeten we er uit omdat we eerst 90 minuten moeten varen tot aan de eerste duikstek: Erg Wadigimal Dit is een heel klein rif, zo’n 50 meter in doorsnee, maar met veel vis.

Duizenden vissen krioelen er rond, het is echt een opvallend druk bezocht rif. We zien een hele mooie naaktslak en een echte steenvis. Boven gekomen gaan we na een ontbijt van pannenkoek met honing, geroosterd brood, gekookt eitje en aanmaak koffie, verder naar de volgende stek. Dat is een oude bekende namelijk Goto Sharm. Het wordt mijn 100ste duik. Onder water wordt ik dan ook toegezongen en gezoend door Tanja. De duik op zich is een hele mooie, het rif met de scherpe drop-off is een uitbundige verzameling vissen. Boven gekomen gaan we eerst lunchen en vertrekken vervolgens voor een tochtje van 2 uur richting Samaday, ook een bekende van de heenweg. Voordat we vertrekken zijn we er getuigen van hoe de bemanning het menu probeert te verrijken met Barracuda. Een enorme barracuda zwemt rond de boot en wordt stukken kip gevoerd, die in een hap verdwijnen. Tot mijn boos plezier, slaat hij consequent het stuk kip met de haak over, zodat hij hopelijk nu nog ergens mooi zwemt te wezen. Om een uur of 4 komen we aan en kunnen gelijk in de zodiak springen om tussen de dolfijnen te gaan snorkelen. De dolfijnen komen deze keer nog dichterbij dan de vorige keer, zo dicht zelfs dat je ze bijna aan kan raken. Om een uur of 4 maken we nog een schemerduik. Het rif is matig, en de invallende schemering maakt het er niet beter op.

Toch blijft elke duik een soort traktatie en zou ik ze voor geen goud willen missen. Al zou ik maar één keer een moment van verwondering voelen dan was het me dat al waard en zulke momenten heb je legio, zelfs op een matig rif. Aan het einde zie ik voor het eerst van mijn leven een vrij zwemmende murene en nog een monsterlijke ook. Vlak onder de boot zwemt hij van koraalblok naar koraalblok. Twee uur later is het donker en gaan we nog een nachtduik maken. Er zijn intussen aardig wat mensen die weten dat het rif niet je dat is, en die gaan dan ook niet mee, maar wij laten ons geen kans voorbij gaan. De duik is zo als te verwachten was, niet echt spectaculair maar even zo goed mooi. Op het einde zien we onder een koraalblok twee enorme murenes die over en door elkaar heen gevlochten onder een veel te klein koraalblok zitten. Door de vier duiken die we vandaag gemaakt hebben kan Tanja morgen ook haar 100ste duik maken. ’s Avonds na het eten doet Jopie uitgebreid uit de doeken wat ik met mijn tuin moet doen. Hij heeft echt veel verstand van de tuin en de verzorging ervan en heeft veel goede tips. Na nog een whisky, wat slap gelul, lekker slapen.

Diep...
Afscheid nemen