Duik 134: zondag 8 september 2002
Duik 183: zondag 25 mei 2003

Vandaag gaan we eindelijk weer eens in Zeeland duiken. We verzamelen bij Gejo en met een hele colonne van auto’s vertrekken we. We gaan als eerste bij Zijpe duiken. Het is prachtig weer, zomers gewoon. Het is dan ook redelijk druk maar als we aankomen rond een uur of half tien is er nog plaats genoeg. We maken ons klaar en gaan te water. Onmiddellijk valt op dat de voorbij varende schepen veel lawaai maken maar als die voorbij zijn begint de duik pas echt goed. Er is fantastisch veel te zien; krabben, kleine platvis, een zeenaald, anemonen. We duiken eerst naar zo’n meter of 15 en als we vervolgens ingehaald worden door twee lompe mededuikers, een spoor van op gewarreld stof voor ons achterlatend, stijgen we naar een meter of 10 en hebben een prachtige duik. ’t Is bijna net zo mooi als op een rif duiken, over al zit leven. In een van de vele grote gaten ontdekken we een monsterlijk grote kreeft, waar we alleen de schaar van zien, maar dat is groot genoeg. Overal zitten mooie kleine anemonen, en soms zelf een hele grote. Na een uur komen we boven en zijn allebei onder de indruk van de mooie duik. Eenmaal weer aangekleed wachten we tot iedereen weer boven water is. Van een andere club is een duiker zoek, ze zouden met z’n drieën gaan duiken, twee man ontdekken dat er één ontbreekt en dus moet er gezocht worden. Na 45 minuten komt de derde doodleuk boven met de mededeling dat ie zijn buddy’s kwijt was en dus maar alleen door is gegaan……

Na Zijpe worden eerst de flessen gevuld en gaan we naar Den Osse. Daar ligt een bollenrif gemaakt van betonnen ballen met gaten er in. Het ligt er sinds een maand of zes. We duiken onder in het flink koudere water van de Grevelingen en zien gelijk veel zeesterren. Overal zitten ze op en in. Ook zien we veel kreeften. Een ervan ziet ons te laat, zit met zijn rug naar ons toe en draait in een fractie van een seconde om en heeft zijn scharen klaar ter verdediging. De bollen zijn al bezaait met leven, overal anemonen, kreeften, krabben en Noordzeegarnalen.

Na zo’n 45 minuten krijgen we het koud en gaan terug. Al met al twee prachtige duiken. Na afloop gaan we met een man of tien nog eten in Zierikzee. Tanja die moest kiezen tussen duiken in Zeeland en een Workout van Mexx, heeft in ieder geval geen spijt van d’r keuze.

 

Duik 134: zondag 8 september 2002
Duik 183: zondag 25 mei 2003