'n Luie luipaardhaai*

Groene schildpad aan de oostkust van BonaireTKaretschildpadoen we ons voorbereiden op onze vakantie naar Bonaire, werd er ons door een aantal mensen verzekerd dat de kans erg groot was dat we een schildpad zouden ontmoeten. De hele vakantie hebben we gespeurd maar zonder resultaat. Toen we het jaar daarop naar Aruba gingen om te duiken hebben we wederom niets gezien. Intussen begonnen we te twijfelen aan het bestaan van schildpadden, waren ze geen broodjes aap? Waren ze intussen uitgestorven of werd er voor TV opnames van natuurfilms misschien gebruik gemaakt van de zogenaamde VVV schildpad: op batterijen en op afstand bestuurbaar? In maart 2001 lagen we na een reis van 24 uur (16 uur vliegen, 8 uur wachten) volledig op apegapen in het appartement op Helengeli, Maldiven. Na wat slapen besloten we om het stof van de reis af te spoelen door een stukje te gaan snorkelen. Vrijwel meteen bij het te water gaan zagen we onder ons een schildpad aan het koraal knabbelen. Ademloos kijken we toe hoe hij rustig graast en vervolgens opstijgt om op nog geen 5 meter afstand van ons boven te komen. Een andere snorkelaar wordt door Tanja op de schildpad gewezen. De man kijkt even om, haalt zijn schouders op en snorkelt verder… Soms zijn mensen echt gek.

De meest indrukwekkende ontmoeting met een schildpad was tijdens de check-out duik van de liveaboard naar Daedelusreef in Egypte 2004. Een grote karetschildpad liet ons tot 1 meter afstand komen. Daar hebben we een paar minuten toegekeken hoe hij iets van hardkoraal af zat te schrappen (algen?) Toen wij verder besloten te zwemmen kwam ook de schildpad in actie en zwom met ons op…

Tot nu toe hadden we alleen karetschildpadden gezien. In november 2005 hebben we bij Cay 7 in het Great Barrier reef een groene schildpad gezien (ook wel soepschildpad genoemd), een grote schildpad van zeker 1 meter groot.

Ze bestaan echt: schildpadden
'n Luie luipaardhaai*