Een kort weerzien
Diep...

Om 5 uur opstaan, niet iets wat je je voorstelt bij een vakantie maar toch is er eigenlijk niets ergs aan. We moeten ongeveer 4 uur varen naar Mak Sur. De wind is gaan liggen en we worden lekker gewiegd op de golven. Op het voordek wordt de koffie en thee bezorgd en in een heerlijk ochtendzonnetje varen we naar het zuiden. Om een uur of 9 komen we aan en om half 10 liggen we in het water. De duik is prachtig. Het rif heeft aan de zuidzijde een plateau op zo’n 25 meter en daarop staan 2 enorme koraaltorens. We zien een enorme Napoleonvis tussen de koraaltorens. We horen ook de hele tijd dolfijnen fluiten en op een bepaald moment zien we boven ons een flinke groep dolfijnen voorbij trekken.
Tussen de torens in is het zachte koraal prachtig. Zo kleurrijk, hel geel, rood, blauw. Tussen de 2 koraalblokken in zien we ook nog een knaap van een murene. Bovengekomen blijkt de Conquest toch weer boven water en na het ontbijt gaan we weer met 17 man, zingend en lachend op weg met de zodiak naar de buren. De visite was gezellig en goed om de spookverhalen uit de wereld te helpen. OK, er zijn wat rimpeltjes hier en daar maar ze maken net als wij mooie duiken en hebben schik en daar gaat het toch om. Als we op de Conquest zijn, zien we een groep dolfijnen voorbij zwemmen.

Terug op de Zabargad gaan we wat snorkelen. We liggen er nog maar net in of Tanja ziet een haai, vlak onder ons voorbij zwemmen. Jopie die iets verderop aan het snorkelen is en niets vermoedend wat om zich heen aan het kijken is, schrikt zich het apelazerus en klimt zowat het rif op. ’s Middags maken we nog een duik maar nu aan de noordwest zijde van het rif. Al vrij snel na de afdaling zien we een flinke grote witpuntrifhaai. De duik wordt een van de mooiste van de vakantie. Een schildpad komt op de punt van het rif naar ons toe en laat zich zacht koraal voeren, hij komt zelfs zo dicht bij dat ik mijn hand zachtjes over zijn schild kan laten glijden. Boven ons zien we een hele grote school barracuda (zeker 100) We zien twee schorpioenvissen, roggen, koraalduivels en aan het einde nog een witpuntrifhaai. Helemaal aan het einde van de duik komt er weer een schildpad op ons af en die laat zich weer voeren door Andrea. Hij blijft wel 5 minuten bij ons rondhangen. We blazen het vest op en wachten tot we door de zodiak opgepikt worden. Aan boord terug maken we ons klaar om te vertrekken we richting Dolphinreef, een tocht van ongeveer 2 uur. Rond een uur of 5 komen we daar aan en om, als de zon weer onder, wat zo als elke avond een prachtig schouwspel is, gaan we een nachtduik maken.

De nachtduik is een beetje te druk. We zijn met een groep van 10 duikers, die allemaal overal op en in zitten, die iedereen willen laten delen in wat ze vinden, en los van de drukte is er eigenlijk vrij weinig te zien. Tijdens de opstijging krijgt Tanja opeens hele erge hoofdpijn. Ze heeft waarschijnlijk een holte van het een of ander die verstopt zit. Gelukkig zakt het na een half uurtje. Het eten smaakt vervolgens heerlijk, de whisky ook en het bed wat daarop volgt is ook heerlijk.

Een kort weerzien
Diep...