Duik 238: 9 april 2003
Duik 243: zondag 11 april 2004

Vroeg op, voor het ontbijt moet de eerste duik er al op zitten. We gaan weer bij de het Koepeltje duiken en dit keer is het zicht eigenlijk wel een spelbreker. Tijdens zo’n nachtduik is je wereld toch al heel klein en als het zicht dan niet zo best is maakt dat niet zoveel uit, je wereld is niet groter dan het schijnsel van je lamp, nu is het wat minder. We zien nog wel een naaktslak en een hooiwagenkrabje dat parmantig over de stenen loopt, maar verder was het niet echt een hoogvlieger, deze duik.

Na het ontbijt varen naar een duikstek in de buurt van den Osse. Het is koud, de wind is behoorlijk toegenomen. Het zicht is daar veel beter, de duik is erg mooi, een vlak aflopende bodem met veel krabjes, zeesterren, heremietkreeftjes, platvisjes en kreeften. Kreeften ook in fuiken, doet mij hart altijd pijn om die beesten daar te zien, maar goed iemand verdiend daar zijn brood mee, dus meer als medelijden kan ik ze niet bieden. We zien ook een Grote vlokslak maar helaas heb ik teveel antifog vloeistof in mijn lens gedaan dus zijn alle foto’s vertekend.

Na de lunch verkassen we naar de overkant van de Grevelingen, naar Oudorp, daar komen we om een uur of 3 aan. De bemanning heeft het over een nachtduik om een uur of 9, maar dat duurt ons nog iets te lang, dus tuigen we op en gaan te water voor nog een extra duikje bij De Val van Oudorp. Tanja besluit over te slaan om nog een beetje op temperatuur te komen. Het weer is behoorlijk opgeknapt en de zon schijnt volop. Gelijk als we afdalen wordt duidelijk dat dit een prachtige duik gaat worden. Het zicht is fenomenaal, zo’n 10, 15 meter echt on-Nederlands goed. De duikstek zelf is ook echt schitterend. Grote velden met roodwier, afgewisseld met zeeanjelieren, anemonen, geweisponzen, zakpijpen, kreeften, grondels, botervisjes, kortom een “rif” dat zich bijna kan meten met een tropenrif. Een werkelijk prachtige duik.

Na de nasi, gemaakt door de kapitein Herman “ik kan niet koken” Klaassen (dat klopt overigens wel) drinken we een bakje koffie en maken ons op voor de nachtduik. Na de duik van vanmiddag zijn de verwachtingen hooggespannen en maar die verwachtingen worden ruimschoots overtroffen. Meters zicht, barstend van het leven. We zien kreeften als monsters uit een SF-film rondwandelen, honderden garnalen springen, zwemmen en kruipen rond, we zien een aantal palingen, een paar platvissen kortom een prachtige duik.


 

Duik 238: 9 april 2003
Duik 243: zondag 11 april 2004