Yellowstone
Old faithfull

Vandaag uitgeslapen tot half 10! Normaal wordt je in de tent al om een uur of 7 wakker maar omdat de lucht bewolkt is worden we nu eens niet door de hete zon de tent uitgebrand. De nachten zijn hier berekoud (niet letterlijk trouwens) dus rijden we vandaag even naar West-Yellowstone om een deken te kopen en bellen we gelijk even met het thuisfront om door te geven dat alles nog goed gaat. We bellen via de creditcard dus dan kan je lekker lang bellen omdat je de klap thuis pas krijgt.

Op de terugweg naar de camping is er opeens een file en even later zien we waarom. Een knaap van een bizon slentert langs de berm en trekt zich niets aan van al die auto’s. ’s Middags rijden we naar de Towerfalls waar we een wandeling maken. Het is erg mistig dus de grote waterval is niet echt goed te zien maar het geluid is wel veelbelovend. We rijden door naar de Mamoth Hotsprings. Dat is een bron die allemaal plateau’s heeft gemaakt in een soort halve cirkel. De bossen in Yellowstone zijn grotendeels verwoest door de hevige bosbranden van 1988. Overal staan zogenaamde “snags” afgebrande en kale stammen van bomen. De aangroei gaat erg langzaam en het ziet er soms erg deprimerend uit. Op de terugweg hebben we een wandeling gemaakt in het Norris bassin. We waren net op tijd om een uitbarsting te zien van de Norris geyser. Dat was erg indrukwekkend. Het water begon langzaam te stijgen tot het plotseling verdween en met een onderaards gebrom weer omhoog kwam zetten en vervolgens een geyser maakte van zo’n 20 meter hoog.

Het park op zich valt een beetje tegen, niet qua natuur maar vooral qua drukte. Er zijn erg veel toeristen en die doen de gekste dingen. Midden op de weg gaan ze boven op hun rem staan als ze een hert, beer of bison denken te zien, laten de auto achter en gewapend met camera rukt men op om een foto te maken, soms wel met 20 man tegelijkertijd waarbij zelfs ruzies ontstaan om het beste plekje. Verder staan mensen de dieren, ondanks de vele verzoeken en niet over het hoofd te ziene borden, te voeren, soms zelfs met chips. Erg irritant om te zien. Ook is het bij elk natuurverschijnsel erg druk, alles is te bereiken via de auto, met parkeerplaatsen en boardwalks. De souvenirshops zijn afschuwelijk, kortom alles is eigenlijk te toeristisch. Als we wegrijden van een parkeerplaats keer ik de auto op een smal weggetje waar veel andere auto’s geparkeerd staan. Als ik al weer recht op de weg sta, gekeerd en al, rijdt er opeens een Amerikaan de weg op en parkeert zijn auto in ons linkerspatbord. Hij vind dat het onze schuld is maar het is overduidelijk dat hij schuld heeft. Omdat we ervan uitgaan dat het gedekt wordt door de huurovereenkomst laten we het erbij zitten en vertrekken. Op de terugweg besluiten we om een ijsje te nemen en bestellen een hoorntje met twee bollen. Dat worden bollen van ongekende omvang en Tanja is dan ook de hele middag misselijk, want ondanks dat het teveel was kun je ijs natuurlijk niet weggooien, dat is een soort doodzonde.


Yellowstone
Old faithfull