Meer yellowstone
Olympic National Park

Lekker warm in m’n slaapzak onder onze nieuwe deken, met een zacht miezerig regenbuitje op de tent, rust op mij de zware taak om deze dag te verslaan. Zal ik beginnen met Old Faithfull, met onze eigen geiser, de douche of met Morning Glory? Ik begin maar gewoon bij het begin. Na het ontbijt in een heerlijk zonnetje nemen we de auto om naar Norris bassin terug te rijden omdat we daar gisteren gebleven waren en nog niet alles gezien hadden. We hebben een uitbarsting van de Echinus geyser bijgewoond. Bij deze geyser vult het gat zich langzaam en als hij lijkt te gaan overlopen, ontploft alles en schiet er een stoomkolom van tientallen meter de lucht in. Dampende riviertjes en meertjes zorgen voor een alom aanwezig zwavellucht.

We verkassen naar het Procelain bassin en daar loopt een ranger die een rondleiding aan het houden is en we haken aan. Het bassin is een bijna witte vlakte, vanwege het afgezette silicium waar hier en daar geysers spuiten. In eerste instantie is de rondleiding nauwelijks interessant omdat de beste man niet veel meer doet dan foto’s uit de “old days” laten zien. Net als we besluiten af te haken wordt het leuk en tovert de man wat touw, een stok en thermometers te voorschijn. Er wordt gemeten hoe warm het water is en gekeken wat dat met de kleur ervan doet. De kleur wordt namelijk bepaald door bacteriën die in het water leven. De bruine bacteriën houden het meest van warmte, gevolgd door de groene. Het witte gedeelte is het koelst. Als we verder wandelen komt er een geyser tot leven die maar twee tot drie keer per jaar spuit. De ranger trekt gelijk zijn notitieboekje te voorschijn en begint alle verschijnselen te noteren. Helaas voor de geyser is het niet erg indrukwekkend.

Vervolgens door naar het Middle Bassin dat voornamelijk bestaat uit 2 grote poelen die helblauw zijn. Vlak erbij is het Biscuit Bassin en daar zijn prachtige bronnen te zien met geel, oranje randen en helblauwe putten. We gaan weer verder naar het Blacksand Bassin en worden daar begroet door een uitbarstend Cliff geyser. We maken een rondwandeling langs veel bijzondere verschijnselen. Ergens lopen we door een grasveld en plotseling komt er aan beide kant van de pad stoom door het gras heen dat enorm naar zwavel stinkt. Soms loopt er een stroompje water door de weide waar het stoom nog vanaf komt. Als laatste gaan we naar het Lower Bassin. Dit is het kloppende hart van toeristisch Yellowstone, hier bevindt zich namelijk Old Faithfull. De geyser wordt omringt door tientallen rijen banken die in een halve cirkel rond een zielig hoopje stenen staan dat een beetje miserabel staat te puffen. We laten hem voorlopig links liggen want de alom aanwezige aftellende klokken geven ons nog ruim 3 kwartier. We gaan op weg naar de koningin onder de putten: Morning Glory. Het is inderdaad een prachtige put, met diepblauw, spierwit en knal oranje kleuren. We wandelen terug en zijn nog net op tijd om der Alte uit te zien barsten, wat toch wel een imposante gebeurtenis is. We gaan vervolgens door naar onze eigen Old Faithful, namelijk de douche. Hard schrobben en poetsten levert weer een nieuw mens op. We doen de was en rijden vervolgens door de dichte bossen terug naar de camping. De regen is intussen opgehouden en Tanja slaapt en ik ga haar voorbeeld volgen, morgen naar de staat Washington.


Meer yellowstone
Olympic National Park