Manta's
De zoutpier
Hamerhaaien

Tijdens de liveaboard met de Royal Emperor, met (dove) duikleider Ali Baba, zijn we vanwege die harde wind afgeweken van het plan om naar de Brothers te gaan en zijn onderweg naar Daedelusreef. Bij het aan boord komen staat op het whiteboard een afscheidskreet van de vorige groep: No Hammerheads. Shit!

Hamerhaaien staat hoog op mijn wensenlijst maar omdat ze over het algemeen redelijk diep zitten heb ik ze tot nu toe niet gezien. Eenmaal op het Daedulesreef gaan we op de kop van het rif een duik maken. Ali Baba’s briefing is duidelijk. We worden in de stroming voor de kop gedropt, laten ons tot 40 meter zakken, wachten en kijken vijf minuten toe en gaan dan verder. Veertig meter is diep voor mij, eigenlijk dieper dan ik me voorgenomen had maar door de jaren heen is de schrik van de diepte veranderd in alerte voorzichtigheid. We zaken af en wachten af maar zien niets. We gaan terug naar het rif en liften mee op de rustige stroming die ons langs het rif laat glijden. Bijna op reserve zie ik opeens op nog geen 15 meter diepte een hamerhaai aan komen zwemmen. Hij zwemt zonder op ons te letten recht onder ons door. Om ons heen hangt een groep van 6 duikers die bijna koppeltjesduiken om die hamerhaai zolang mogelijk te blijven volgen.

Hamerhaaien

De volgende dag wordt een herhaling van de eerste duik, dit keer met Abdu als duikleider. We zaken langs de bijna kaarsrecht muur van het rif naar beneden tot een meter of 35 en gaan vervolgens tegen de lichte stroming in het diepe blauw in. We zwemmen totdat we het rif volledig kwijt zijn en hangen dan in het diepe blauw. Je raakt bijna het gevoel voor onder en boven kwijt, laat staan links, rechts, voor en achter. Als we daar hangen komen er een aantal hamerhaaien polshoogte nemen. Ze cirkelen om ons heen, komen tot een meter of 10 naderbij en vertrekken weer. Of het 5 keer dezelfde is of dat het 5 hamerhaaien zijn weet ik niet maar het herhaalt zich 5 keer. Intussen heb ik mij laten zaken tot 45 meter om op dezelfde hoogte te komen als de hamerhaaien. Als die nog dieper gaan zwemmen, haak ik af en stijg op om nog wat lucht voor de rest van de duik over te houden.

Manta's
De zoutpier